lauantai 14. joulukuuta 2013

Break SM -13 ja vähän ringittelyn hissaa

Otetaan tähän väliin breikki graffitista ja mennään koulun penkin kautta linoleumin ääreen.
Vaikka itsellä tuulimyllyt ja muut breikkimuuvitestailut jäikin pitkälti kasarille, on sen alan tekijämiesten  aikaansaannokset arvostuksensa ansainneet.  Siitä syystä viskaan kulttuurituotannon Taiteiden tuntemuksen tanssiraportin breikkiosuuden teillekin jakoon.

Alkuun lyhyesti suomihissaa ja sitten tuoreimmat sm-skabat

Breikki 

1984 tuli Suomessa elokuviin elokuva nimeltä Beat Street . Jos Helsingin Kaupungin Rakennusviraston Kauko Haantie ja kumppanit olisivat tienneet, mitä leffasta seuraa, tuskin esityslupaa olisi koskaan tullut. Elokuvassa New Yorkin lähiönuoret maalasivat graffiteja juniin ja seinille, soittivat levyjä kellareissa ja räppäsivät niiden tahtiin. Kaiken tämän lisäksi kaverit tanssivat linoleum- lattiamattopalasten päällä kaduilla. Tämä leffa synnytti hyvin pitkälti suomalaisen hip hopin joka tänäkin päivänä elää ja voi hyvin.

http://tensofyears.at.ua/_bd/0/10.jpg
Vuosien varrella olen saanut seurata kuinka yhä uudet nuoret löytävät iloa elämäänsä näillä keinoin ja heille tietoa ja oppia ovat jakamassa monet niistä kasariteinareista, joille hip hop on elämäntapa. Tästä aiheesta ilmestyi 15.11. dokumentaarinen elokuva: Suomibreikkiä 1983-2013


Leffan on ohjannut Hiski Hämäläinen ja elokuvaa varten on haastateltu useita kymmeniä alan piirissä vaikuttaneita tanssijoita. Laajan kuva-arkistonsa kätköistä herkkupaloja projektiin luovutti Pimpu, maamme legendaarisin hip hop- dokumentoija. Lippis nousee!

Riihimäellä asuessani samassa koulussa oli Jesseksi kutsuttu pari vuotta vanhempi poika, joka kulki Adidaksen verkkareissa, kun muut käyttivät bootseja ja nahkatakkeja. Jesse13 nimellä tunnettu Kai Viljanen onkin arvostettu legenda breikkipireissä ja hän opetti jo vuosia sitten Riihimäen nuorille breikin alkeita. Jos nimi ei ole tuttu niin Youtube auttaa: 


Valkoisessa paidassa Jesse oli taas sm-skaboissa paikalla tarkkailemassa miten ringittelyt sujuu nuoremmilta. Vasemmalla Alex Gyllenbögel myös silmä kovana.

Muita merkittäviä hahmoja isojen lenkkareiden ja värikkäiden lippisten parissa on mm. Oululaislähtöinen Bboy Ätä, joka Reija Wäreen kanssa avaa yhä uusia polkuja tanssitaiteelle teatterisalienkin kautta sekä Jyväskylästä ponnistava
 Bboy Focus ; Jussi Sirviö. Hän kiertää maailmalla 
Flow Mo –ryhmän kanssa ja vie kotimaista tanssikulttuuria eri mantereille nöyrällä asenteella mutta voitontahtoa puhkuen.

Voitontahto ja elämänilo kuuluukin mielestäni tanssiin ja hip hopiin ylipäänsäkin suurelta osin. Aina voi kehittyä ja koettaa voittaa itsensä uusien tekniikoiden tai erilaisten liikkeiden voimin.

Aivan kuten vaikkapa Disabled Theater – esityskin näyttää toteen, tanssin avulla voi tuoda esille omia tunteitaan monella tavalla. Breikkihän syntyi jenginuorten keskuudessa ja oli vaihtoehtoinen tapa selvittää korttelien herruutta väkivaltaisuuksien sijaan.  Sen jälkeen voimaannuttavana  keinona katutanssia on käytetty myös vammautuneiden parissa,  kuten brittiläinen DV8- tanssiryhmä on tehnyt.

Myös kotimaassa on koettu traaginen mutta hieno tarina, kun tanssija 
Mikael Turtiainen jäi vuonna 2008 raitiovaunun alle ja sai vakavan aivovamman. Tästä huolimatta Mikael tanssii tänäkin päivänä, tosin rajoitetummin ja avustajan kanssa, mutta tanssi on ollut hänelle äärettömän tärkeä kuntoutumiskeino. Viime vuonna Mikaelin kunniaksi järjestettiinkin tanssitapahtuma, jolla kerättiin varoja tanssiterapian kehittämiseksi vaikean aivovamman saaneille.

Tanssi voi muuttaa elämän.
Monella tapaa.

Vierailukäynti: Break SM

 Breikin vuotuiset sm-kilpailut sijoittuvat sopivaan saumaan. Ne järjestettiin jo kahdettatoista kertaa . Sain siis hoidettua kaksi kärpästä yhdellä iskulla; näin skabat, räpsin nipun kuvia ja sain inspiraatiota uuteen taideprojektiini. Kaiken lisäksi näin ystäviä, edustelin omia organisaatioitani FFA-crewiä (Funky Flow Artists) ja UZN 5:1 (Universal Zulu Nation) ja tietysti koin ”korkeatasoisen alakulttuurielämyksen”.Järjestämässä olivat olleet Saiffa – Flow Mo Dance School yhteistyössä Suomen Bboy-Liiton ja Opetusministeriön kanssaTapahtumasta lisäävirallista infoa: http://breaksm.net
  
Breikin SM-kisoihin oli ollut karsintoja eri kaupungeissa ja nettiäänestyksen kautta lopulta oli näistä kilpailijoista valittu jatkoon ennalta 8 tanssijaa. Toiset 8 finalistia valikoitui aamupäivän aikana tanssikoulu Saiffalla käydyissä karsinnoissa.
 Tulossa oli tulenpalavat tanssibattlet. Jopa niin tuliset, että tapahtumapaikkana oli ravintola nimeltä Lämpö ja päivämääränä 1.12. eli ilman välipisteitä yleinen hätänumero!

Sarjoja oli kolme:

·      1 vs1 Breaking (alle 14-v)
·      1 vs1 Breaking (avoin)
·      Breaking Crew Battle (3-8 henkeä per ryhmä)

Tässä tiivistyykin mielestäni genren kiinnostavuus. Alan harrastajien ikähaitari heittää äärestä laitaan, samassa ringissä voivat bätlätä niin 10-vuotias lapsi, 30-vuotias konkari bboy, tai vaikka 70-vuotias eläkeläinen, kuten Crazy Grandma nimellä tunnettu ruotsalainen b-girl...
Tärkeintä on hauskanpito yhteisen asian parissa eikä niinkään verenmaku suussa taistelu. 


  
Tälläkin kertaa oli nähtävissä kuinka nuorempi polvi otti tilaa haltuun aina välillä kokeneempien breikkareiden välissä. Tekemällä oppii, kuten sanotaan ja tanssissakin tämä pitää paikkansa.Kun battle sitten alkoivat, oli ennakolta valittu ns. Great Eight, kahdeksan tanssijaa, joille haettiin karsintojen kautta 8 haastajaa. Tässäkin joukossa ikähaitaria oli huomattavasti, mutta kuitenkin kilpailijat olivat breikanneet pääsääntöisesti yli 10 vuotta.

Tuomareina oli tällä kertaa Venäjältä saapunut Yan the Shrimp , Norjasta kotoisin oleva Dark Mark sekä kotimaatamme edustanut Rome-1. Tuomareista lisätietoa Break SM:n sivuilta:

Bboy -tuomaristo ringitteli alkulämmittelyissä samalla parketilla kisaajien kanssa, joka myös on aika ainutlaatuista urheilun saralla. Vai oletteko nähneet koskaan vaikkapa mäkihyppytuomareita loikkimassa koekierroksella kilpailijoiden kanssa? Tai nyrkkeilytuomareita sparraamassa kehässä ottelijoiden kanssa ennen varsinaista matsia?Musiikista vastasi DJ-roolissa tällä kertaa ollut Focus sekä DJ Mercy One.
Tapahtuman spiikkasi “mölyapinaksikin” itseään tituleerannut Bboy Wartecs ja juoksevista asioista vastasi Bboy Hatsolo.Tapahtuma alkoi klo.17 ja loppui klo. 22.00. Niin kauaa en pystynyt olemaan paikalla, vaan lähdin kahden tunnin jälkeen. Lopullisia tuloksia en siis itse nähnyt.
Avoimen sarjan voittajaksi kuitenkin selviytyi jyväskyläläinen bboy Elmonaattori.
Energinen tehopakkaus rokkasikin vakuuttavasti ja
kilpailijaesittelyssä hän ilmoittaa “tavoitteekseen teleportata”, kun pitäisi kuvailla omaa tyyliään.

Teleportataanpa siis vuoteen 2005  Tampereelle,Härmälän leirintäalueelle, jossa oli Hip hop- festivaali 
Turnin Fest Paikalla oli kaikki elementit; MC:t räppäsivät lavalla DJ:den luomien biittien tahtiin, wraitterit maalasivat graffiteja aluetta ympäröivään aitaan ja alueen laidalla oli myös katos, jonka alla lauma nuoria pyöri linoleumin palasella. Breikkibattlea juonsi nuori mies suoralippaisessa lakissaan; Elastinen. Kisaajien joukossa oli tyttöjä ja poikia, pääsääntöisesti n. parikymppisiä lökäpöksyjä.

Siellä matolla pyöri väkkäränä myös vaaleatukkainen ipana, arviolta n. 10-vuotias poika joka jäi mieleeni koska hän hymyili taukoamatta ja jonka runin jälkeen puolta pidemmät ja vanhemmat breikkarit taputtivat ja kannustivat tätä pikkukundia.

Ellei kasvomuistini ja päättelykykyni ihan häränpyllyä heitä, niin…
se ipana oli Elmonaattori.

Näin tässäkin skenessä on nähtävillä sitkeän työn tulos ja pitkäjänteisyyden hedelmät. Tanssisaleilla käy pyörähtämässä vuosittain varmasti satoja wannabe breikkareita, jotkut jatkavat vuodesta toiseen, jotkut vaihtavat seuraavalla viikolla vaikkapa sählyyn. Mutta toiset se rytmi vie mennessään, eikä enää voi puhua harrastuksesta,vaan elämäntavasta.
Aivan kuten Isomursun kirja on nimetty.


 Break SM 2013 kisat näet myös kotoa käsin YLE 2:lta ensi viikon sunnuntaina 22.12. 
Jos vaikka saisit kipinän Lämmön skaboista 
ja uudenvuodenlupauksena löytäisit itsesi alkuvuodesta uuden harrastuksen parista ;)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti