keskiviikko 27. elokuuta 2014

Tuore kotimainen graffitileffa: Funky Colors - Memory Lanez

Nyt on taas tarjolla herkkua graffititaiteen ystäville, kun vuonna 2003 perustettu Funky Colors crew julkaisee kymmenvuotisen olemassaolonsa kunniaksi neljännen graffitielokuvansa. Leffan saat hankittua alan liikkeistä DVD-muodossa omiin arkistoihisi ja samalla voit tukea omakustannetuotantona valmistettavien tallenteiden tekijöitä.  Tällä kertaa filmi julkaistaan myös YouTubessa, mutta ainahan se fyysinen tallenne virtuaalilinkin voittaa.

Funky Colors syntyi muutaman maalarin voimin, kun Stop Töhryille –kampanja oli laittanut peinttaajat ahtaalle. Kaverukset alkoivat pystyttää omia muutaman vanerin seiniään väliaikaisiin kohteisiin ja kuvasivat maalaamistaan. Ryhmä halusi tuoda esille rauhassa luvalla maalattujen graffitien mahdollisuuksia ja leffojen avulla myös dokumentoida omaansa sekä ylipäänsä graffitiskenen kehitystä Suomessa.


Graffitileffoja on tehty Beat Streetin ja Style Warsin jälkeen vaikka kuinka paljon, mutta eniten alan harrastajien keskuudessa maailmalla ovat levinneet videot maalatuista junista ja muista luvattomista piisseistä.  Funky Colorssit valitsivat kuitenkin oman polkunsa ja omalta osaltaan ovat auttaneet lupaseinien aikaansaamisessa niin oman ryhmänsä voimin, kuin myös yhteistyössä muiden organisaatioiden kanssa. Taannoisen Funk On ry:n sekä Supafly- organisaationkin järjestämissä tapahtumissa on Funky Colors porukkaa ollut ahertamassa talkoohengessä.


Kolme varttia kestävä leffa pitää sisällään maalaamista kaikkina vuodenaikoina ja useilla eri pintamateriaaleilla. Maalisuihku hivelee ainakin betonia, vaneria ja muovikelmua. Kohteina on ollut Helsingin alueelta luvallisia maalausseiniä 9 kappaletta, mm. Suvilahti, Jakomäki, Östersundom ja Kiasma sekä poikkeuksena sääntöön Espoon Otaniemikin. Videolla esiintyy Funky Colorsin maalarit sekä 6 vierailevaa wraitteria, joukossaan eri ikäisiä ja niin miehiä, kuin naisiakin.


Leffa sisältää piissejä videoklippeinä sekä myös still kuvina. Mukana on lisäksi luonnoksia ja taidenäyttelymateriaalia taulujen muodossa, vähän tekoprosessiakin näkyy. Piissejä elokuvassa löytyy noin 120 kappaletta useilta kymmeniltä tekijöiltä ja monista eri kaupungeista.
Musat filmiin on askarrellut Aqustiikka, Tresixzero, Another Planet ja J1sbeats.

Huomionarvoista on maalausten lisäksi myös kuvaajan narulle keräämä muu materiaali; säätilat ukkosineen ja halla-aamuineen sekä vuodenajat on huomioitu kameratyöskentelyssä. Sekaan on laitettu mausteeksi myös maalausseinien lähistöllä tapahtunutta toimintaa; Kalasataman prätkäkikkailuja sekä Kiasmalla soittokuntaa. Tätä näyttää mielellään myös ulkomaisille tuttaville.


Henkilökohtaisesti suosittelen leffaa lämpimästi, jo aiempia ryhmän leffoja on tullut hyödynnettyä Funk On ry:n pitämissä työpajoissa eri puolilla Suomea ja vaikka yhdistys onkin nykyisin lopetettu niin työpajakuviot jatkuvat eri kokoonpanoilla. Tämä tallenne on varmasti jatkossa yksi tärkeimmistä opetusvälineistä lyijykynän ja spraykannun lisäksi.

Tästä näet leffan, mutta kuten jo alussa kerroin,
DVD:n voit poistaa edullisesti alan liikkeistä.
Popcornit kuumaksi ja fiilistelemään!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti