tiistai 26. marraskuuta 2013

Eläimellistä menoa ja sysimustaa huumoria

Parina päivänä on taas joutunut skrabata pysäköintikiekolla auton ikkunaa ja päivällä satoi luntakin,  joten tässä vaiheessa ajattelin luoda vanhana partiolaisena pienen katsauksen luonnon helmaan. Nyt viimeistään karhut ovat vetäytyneet kallioiden onkaloihin ja siilit ryömineet lehtikasoihin talvehtimaan. 

Kaikki eivät kuitenkaan kerenneet...

Jukka Silokunnas: "Siili /Poliisin eristämä alue"

Poikkesin kesällä Teurastamolla jossa oli esillä 
Esillä oli kiinnostavien taiteilijoiden kiinnostavan totutusta poikkeavia töitä, jotka eri tekniikoin toteutettuina sopivat ympärillä levittäytyvään teurastamomiljööseen täydellisesti kuin nyrkki sirkkeliin. 

Jukka Silokunnas oli lähtenyt näyttelyyn sarjalla kuolleita eläimiä. Teoksen nimi oli kuvissakin näkyvän rikospaikkanauhan mukaan "Poliisin eristämä alue". 
Yläkuvan siilin lisäksi ryhmään kuului kettu, orava ja lintu. 


Vähän saman aihepiirin parissa operoi jo vuotta aiemmin muista yhteyksistä tuttu Lehdon Lassi Lahdesta. Populäärikulttuurin parissahan hänet tunnetaan paremmin nimellä  Jimi Tenor
Rytmi-lehdessä olleessa haastattelussa kuvaaja kertoi mistä idea yliajettujen eläinten kuvaamiseen tuli ja mitä hän halusi näyttelyllä sanoa. Näytekuvat töistä voi katsoa artistin kotisivuilta:

Itsekin olen kuvannut vuosien varrella "lepääviä" eläimiä, vähän eri näkökulmasta kuin ylläolevat herrasmiehet. Ajatus lähti omalla kohdallani siitä, kun kohtasin muutama vuosi sitten yöhämärässä kotimatkalla tienpientareella jäniksen, joka ei lähtenytkään juoksemaan auton valokiilassa. Ihmettelin syytä ja pysäytin tien poskeen. Jänön luo päästessäni totesin että kaveri oli yliajettu, mutta jäänyt henkiin. Takajalat oli muusina eikä se päässyt pakoon. Katse oli pelokas ja paniikinomainen joten eihän siinä muuta voinut kuin ottaa kenttälapio auton takakontista. Pyysin anteeksi, toivotin hyvää matkaa ja lapio teki likaisen työn yhdessä hujauksessa. Laskin pupun ojan pohjalle lepäämään ja jatkoin kotimatkaani silmäkulmaa pyyhkien.

Sen jälkeen olen kuvannut lähes kaikki vastaantulleet eläinvainajat, joista muutaman esittelen seuraavaksi. Kun Tenor syyllisti autoilijat ja Silokunnas laittoi poliisin tutkimaan, niin oma lähestymiskulmani on pohtia miksi eläin teki sen; siis kuoli?

Olen saanut monia hyviä keskusteluja aikaan suvun pikkumuksujen kanssa, kun heittäytyy vähän tyhmäksi ja kommentoi kuollutta eläintä alle kouluikäiselle lapselle: 
"Katos, kurre ottaa päiväunia keskellä autotietä, mikähän sitä noin väsyttää?"
Yleensä muksu vastaa jotain tyyliin: "Eiku se on kuollu, ehkä tuolta on tullu iso rekka ja kurre ei o huomannu sitä kun se ei oo muistanu kattoo tuleeks autoja ennenku ylittää tien"


Kun lähdet moottoripyöräilemään; älä toimi kuten Pulu, vaan muista pari juttua:
1) käytä kypärää
2) älä hurjastele ihan päätöntä vauhtiaPohjanmaalla tuli Röllimetsässä vastaan mahdollinen henkirikoksen uhri. 
Tai sitten varis (vai korppi) oli vain todella masentunut kun oli valinnut hamppukravatin


Kanarialla oli rapu ilmeisesti erehtynyt aamulla suojaamaan pintansa aurinkorasvan sijasta majoneesilla. Mäkkärin roskaruokaan addiktoituneet lokit varmaan koituivat kuolemaksi.


Mäyrä on todennäköisesti liftannut liian lähellä tietä Malminkartanossa. 
Selän takaa on tullut osuma ja matka jäänyt kesken. Lähtökiireessä lienee heijastin unohtunut...


…matkaeväät sen sijaan herra Mäyrä oli muistanut ottaa , sillä ateria näyttää jääneen kesken elävän ravinnon ystävältä.


Nizzassa puolestaan tapasimme torilla ahneen pulun. Kaikesta päätellen siipiniekka varasti pari marjapiirasta liikaa torikahvilasta ja söi niin että halkesi.


 Salmiakkipääkkallot taisi olla enne Pukinmäkeläisen pupujussin tapauksessa. 
Ehkä vadelmaveneet ei olisi korventaneet jänön sisuskaluja.

Pöllö ilmeisesti haikaili brunaa pintaan, mutta aurinkoa unohti riisua untuvarotsin ennen arskan repimistä. Lämpöhalvaus yllätti kohtalokkaasti.Purettavassa tehdaskiinteistössä tavatulla pululla on ollut ongelma juomisen kanssa. Jaffapullon se on tyhjentänyt, mutta sokeripitoinen limppari  lienee reagoinut jauhopölyn kanssa ja tukkinut hengitystiet. Vesi olisi ehkä ollut terveellisempi eväsjuoma.


Lauttasaaressa kuulemma asuu parempaa väkeä. 
Kuitenkin siellä tuli vastaan surullinen tapaus. Lokki on punertavista silmistä päätellen hiisannut tai dokannut itsensä hengiltä, sitä ennen sammunut oksennukseensa ja hengen lähdettyä laskenut alleen. 


Konna lienee tullut kulinaristin yllättämäksi. Kotikokeille tiedoksi, sammakonreisiä saa paljon helpommin säilykkeenä lähikaupasta, eikä niitä silloin tarvitse puhdistaa hiekanmuruistakaan.


Plus ykkösenä pakkaa sekoittamassa jäähdytetty joukkohauta Nizzasta. 

Lopputeksteinä haluan vielä korostaa, että kuvat on otettu siten kuin ne paikallistin. Mitään rekvisiittaa ei ole lisätty, eikä raatoja siirrelty. Kuvatut kohteet ei kuolleet minun toimintani seurauksena enkä vahingoittanut ruumiita.

Hyviä talviunia nallet ja siilit, keväällä tavataan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti