sunnuntai 25. elokuuta 2013

Syntymäpäivä- karikatyyri

Olen lähiaikoina saanut palautetta blogista useammaltakin suunnalta ja kiva jos tarinat kiinnostelee. Kuitenkin on ilmeisesti tullut bloggailtua vähän liikaa spraymaalijutuista, kun osa palautteen antajista oli käsittänyt sisällön olevan pelkkää graffitia. Vaihteen vuoksi siis karikatyyritarinaa väliin.

Pikkukundina kahlasin läpi sarjakuvien lisäksi myös pilapiirros-kirjahyllyjä kirjastossa ja sen myötä
kiinnostuin myös karikatyyreistä. Ensiapua niiden nälkään sain kun perheeseen tuli Hesari, jossa Kari Suomalainen piirsi mahtavasti pilakuvia. Myöhemmin myös löysin Mauri Kunnaksen duunit, todennäköisesti ensi kosketus niihin oli Suosikin kautta. Luulenkin että osittain tietty piilomerkitysten ja moniselitteisyyksien tavoittelu omissa maalailu ja kuvitusjutuissa saattaa olla edellämainittujen herrojen tuotannosta selkäytimeen tarttunutta.

Aina välillä joku ottaakin yhteyttä ja pyytää piirtämään karikatyyriä joko itsestään tai läheisestään, joskus myös vaikka jonkin lehden kuvitukseen tai muuhun tarkoitukseen. Tällä tekniikalla olen tehnyt mm. hääkutsukortin ja käyntikorttikuvituksenkin. Tästä aihepiiristä voisin kertoa pidemmän ja seikkaperäisemmänkin "luennon" havainnekuvineen ja kehityskaarineen, mutta jätetään se tuonnemmaksi, jos talven pimeinä öinä vaikka olisi inspiraatiota sellaiseen katsaukseen.

Nyt kerron lyhyesti eräästä syntymäpäivälahjasta. 
Entinen työkaverini lentoasemalta otti viime vuoden puolella yhteyttä ja kertoi isäukkonsa täyttävän pyöreitä vuosia. Hän muisti kuinka olin työpaikalla huvittanut itseäni ja muita piirtelemällä pilakuvia koulutuspäivien luennoitsijoista ja työkavereista, kuten esimerkiksi Patrosen Matista.

Sain meiliin tilaajalta viestin, jossa oli mallikuva tulevasta päivänsankarista:Valmiista työstä tulisi löytyä muutama tärkeä yksityiskohta: 
-Maaseudun Tulevaisuus,
- sytytysneste
-toivottu teksti

Mikäs siinä muuta kuin hihat ylös ja hommiin. Monesti tilaajat toivovat mustavalkoista kuvaa, mutta tällä kertaa haluttiin värillisenä. Kyllähän se mulle sopi, tosin aikaa kului melkein tuplasti, koska väritys on melko hidasta puuhaa. Teen piirrokset käsin, eli työkalupakista löytyy lyijykynä ja kumi, puuvärejä ja eri paksuisia tusseja. Päivänsankarin viettäessä 60-vuotisjuhlaansa lisäsin liikennemerkin vielä kuvaan alleviivaamaan viestiä. Taustan jätin tyhjäksi, jottei epäolennaiset seikat veisi pois huomiota pääasialta. 
Sori salaman heijastumista...


Lopuksi raamit niskaan ja paketti oli valmis.
Saaja oli kuulemma ollut mielissään ja naurut maittanut.
Parempaa palautetta ei voi tällaisista tilauksista saadakaan.


...ensi kerralla sitten PuksuFest- tarinaa suihkemaalarin näkökulmasta...

4 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitosta, noita piirrosjuttuja on mukava väsäillä, vaikka on ne spraymaalihommatkin kivoja. Piirtää voi vaikka kalsarit jalassa keittiön pöydän ääressä, eli sopii sadepäiville ja koville pakkasille oikein mallikkaasti.

   Poista
 2. Hei!

  Teetkö tällaisia kuvia tilauksesta/millä hinnalla? Olisi tiedossa anopin ja appiukon 50-vuotisjuhlat, ja tällainen kuva on ollut mielessä ja olisi varmasti mieluinen lahja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka.
   kiitos kysymästä, kyllä näitä tulee tehtyä aina välillä. Laita tarkempi ajankohta vaikka sähköpostiini hende4@gmail.com niin voidaan katsoa miten sopii allakkaan ja muut yksityiskohdat.

   Poista