lauantai 31. elokuuta 2013

Paleface, Poliisi ja pakkanen

Näin toissapäivänä Sinivuokot liikenteessä ja bongasin "Poliisin Päivä"-tarran maijan takaikkunasta. Tänne kirjoitellessa kun aina ajankohtaisuuteen pyrin jollain tapaa, niin paiskataan tähän väliin sitten kumipampullinen pakkasta kehiin, vaikka vielä kesähelteiden jälkilämmöt parvekkeella ritiseekin.

Tutustuin Paleface-Karrin kanssa levyn tehneeseen MC Matreen talvella. Kun jääkausi eteni, otti Pale koodia kysellen avustamaan musavideon teossa. Ja minkälaisen videon!?! 
Hem-me-tin kovan.

Olen itse sen verran vanhakantainen kaveri, että en juurikaan lämpeä tesnolle tai höygelle tai mille muullekaan uudemmalle tsumptsump- tuhnutukselle. Älkää käsittäkö väärin, jotkut diggaa ja siitä vaan, hyvä että kaikille löytyy jotain tykättävää. Mutta tosiaan itse lämpeän enemmän vanhemman koulun meiningistä. Matre oikeastaan sai heräteltyäkin meikäläistä. En vuosiin ole seurannut amerikanräppiä, kun se mitä radiosta pikkuväinön perillisiä olen kuullut, ei vaan kolahda. Siksi suomiräppiskene on ollut innostavampaa seurattavaa. Oli siis kiva huomata että myös perinteitä kunnioittavampia seremoniamestareita uudelta mantereeltakin vielä löytyy. 

Biisi tipahti meiliin ja kyllä kainalot hikosi kuin teinipojalla nudistirannan aidan takana. Biisi oli kunnianhimoisesti kasattu vuosien varrella kotimaisen puhemusiikin polkua rakentaneista sotaratsuista ja sekaan oli tiputeltu nippu tuoreita tien haltuun ottaneita asfalttiduunareita, joista vielä kuullaan ja paljon. Kaikki tiputtivat englanniksi ja Matre oli ihan pähkinöinä; kuinka Suomesta voi tulla tällaista tavaraa ja jo 30 vuoden ajalta?! 

Sain tehtäväkseni olla maalareiden yhteyshenkilönä videokuvauksia varten. Vaikka piirit onkin seinämaalareiden suhteen kohtuu pienet, mukaan toivottiin myös sellaisia sankareita joita en ollut koskaan nähnyt. Olen tietoisesti halunnut säilyttää sitä "mystisten sankareiden" mielikuvaa,  jota alan ensimmäisiä tekijämiehiä kohtaan olen tuntenut sieltä kasarin puolivälistä saakka. Projektissa kun oli mukana sellaisia henkilöitä, joita olen katsonut aina ylöspäin ja nöyrästi lakki päästä. 

Kuten Spinner


Kaikki lukijat ei varmasti tiedä, mistä on puhe, niin taustaksi suora lainaus 17.06.2013 Ilta Sanomista:


VIDEO Suomiräp täyttää tänä vuonna pyöreitä, kun Kojo & Billy the Kidin Whatugonnado -hiphop-kokeilusta tulee kuluneeksi 30 vuotta.

Juhlavuoden kunniaksi englanninkielisen Suomi-räpin keskeiset nimet on koottu Sacred Order of the Pen -nimiselle yhteisraidalle. Kappale löytyy keväällä ilmestyneeltä Paleface & Matre -levyltä Food for the Gods, ja kappaleesta on nyt julkaistu myös video.

- Mukana on tekijöitä eri sukupolvista. Nuorimmat ovat alle parikymppisiä, vanhimpana valtiomiehenä mukana on Damn the Band -yhtyeen nokkamies. J.A.K. Damn the Band julkaisi ensimmäisen englanninkielisen suomiräp-levyn vuonna 1991, Paleface kertoo.

Mukana ovat myös Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana -joukkion Redramaja Tommy Lindgren, sekä parhaiten Petri Nygård -nimellä tunnettu suomiräp-pioneeri, joka räppäsi vuosia englanniksi Nuera-kokoonpanossa.

Sacred Order of the Pen onkin ensimmäinen englanninkielisten suomiräppäreiden possebiisi, jolla kuullaan yhteensä 14 kotimaista MC:tä.

Graffititaide ja sen ympärillä elävä kulttuuri ovat videolla keskeisessä osassa. Ensimmäisten kotimaisten hiphop-kokeilujen aikaan 30 vuotta sitten ilmestyivät myös ensimmäiset graffitit pääkaupunkiseudun katukuvaan.

- Halusimme, että video kuvaa tämän kiistellyn kuvataideharrastuksen kaikki kerrokset, harrastusvälinekaupan tiskiltä yön pimeyteen. Lopuksi paikalle saapuu tutun näköinen poliisipartio, jollaisen kohtaaminen on monille alan harrastajille valitettavan tuttua. Uskon, että tulee hetki, jolloin katsomme ymmällämme taaksepäin ja hämmästelemme, kuinka yhteiskunta saattoi joskus kriminalisoida ja panna ahtaalle kokonaisen taiteenalan, Paleface lataa.
Videon on ohjannut Ezra Gould.


Karkkikaupassa kuvaamassa


T.O.A. tiskiin!


Matre mehustaa, Pale reputtaa, Cocoa naruttaa

Seuraavana päivänä oli tiedossa kirjaimellisesti tiedossa supercoolit sessarit...
"Huh hellettä, sanoi jänis pakkasella."
Mutta Matrea nauratti kuinka kylmä ja pimeä Suomi onkaan.


 Järvenpään vesitornilla mikkihirmut hyppäsivät uniformuihin ja pukuhuoneena toimi pollareiden partioauto.


Ezra käskyttää kyybeleitä


Pienen lapsen isänä Karri poseerasi kahdessa tuoreessa roolissa


Muotikatsaus pian alkavan syys sesonkiin:
"Tänä syksynä poliisit pukeutuvat siniseen, hihansuita ja lahkeita koristaa heijastinkankaasta valmistetut loistavat yksityiskohdat. Huomatkaa erityisesti, kuinka mallimme sointuu sävyisästi sinihopean seinämaalauksen värimaailmaan""Noniin hippi, koppi kutsuu!"


"aurinko kun päätti retken, siskoistaan jäi jälkeen hetken, päivänsäde viimeinen"?


Sinivilkkuja kerrakseen


Jäge by night 


Seuraavana päivänä Kiasman kulmilla kelmurullat vinkui ja maalipurkit kolisi kun kiristemuoville syntyi värikerrosta tiuhaan tahtiin. Kuvitukset ja kuvakulmat hallussa


ART OF


Mannerheim käänsi selkänsä katutaiteelle, mutta maalarit ei olleet moksiskaan


NOISE


"Nykytaidetta näillä kulmilla, Kiasma"


And BRING was born.


Suvilahdessa suihkittiin myös. Eri ympäristöä haluttiin tuoda esiin monipuolisesti ja eri kulmista.


YOUR


VOICE


Vaikka pääsääntöisesti toimittiinkin kelmurulla-tekniikalla, piti poikkeuksen vahvistaa sääntö. Kaksi viimeistä sanaa spreijasivat Suvilahden harkkotiiliseinään kaksi kivenkovaa kannuttelijaa


"BATTLE GROUND!"


Job well done. Paljon onnea vielä suomiräpille juhlavuoden kunniaksi ja iso arvostus niin projektiin osallistuneille, kuin muillekin lekan heiluttajille sekä pioneereille siitä työstä jonka olette tehneet jotta tätä nykyä näitä asioita voi edustaa myös tällä tavoin yhä useammat sukupolvet.

Miltäkö lopputulos sitten näytti? Varaa aikaa reilu seitsemän minuuttia ja perehdy kotimaisen hip hopin kehityskaareen:


Peace


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti