tiistai 23. lokakuuta 2012

Helene Schjerfbeck 150 v

Tiistaina tuli ajankohtaisesti tv:stä tunnin dokumentti Helene Schjerfbeckistä, joka on katsottavissa YLE Areenasta: http://areena.yle.fi/tv/1547117  Tänä vuonna tulee kuluneeksi 150 vuotta sankarittaremme syntymästä. Elämäntarina on kiinnostava ja dokumentin asiantuntijat näkevät Helenen elämäntyön arvon paremmin kuin 1800-luvun loppupuolen kriitikot.

Halusin kunnioittaa taiteilijaa maalaamalla versioni hänen "Mustataustainen Omakuva"- työstään synttärivuoden ja Ateneumissa olleen näyttelyn vuoksi. Maalauksessa kiehtoi itseäni erityisesti sapluunamaisesti toteutetut kirjaimet taustalla, joita tosin omaan versiooni yksinkertaistin ja selkeytin. Toteutuspaikaksi valitsin Suvilahden sijaan Pasilan Galleriana tunnettavan hylätyn junatunnelin, jonne jo vuosikymmenten ajan on toteutettu urbaanin taiteen toinen toistaan hienompia töitä. Sain taustan kirjaimet sijoitettua oikeasti taustalle, eli n. viden metrin päähän pilarista. Tällaisia ratkaisuja ei valitettavasti pitkälläkään vaneriseinällä onnistu tekemään. Koska kirjaimetkin tuntuivat kiinnostavan taiteilijaa, jäin pohtimaan valitsisiko Helene yhä työvälineekseen öljyvärit ja siveltimet, jos eläisi nykypäivänä, vai käyttäisikö hänkin kenties pahvilaatikon kyljestä askarreltua sapluunaa ja spraymaalia taiteensa toteuttamiseen?


Tällainen versio syntyi tunneliin, viilattavaa löytyisi mutta juonessa pysytään


Alkuperäinen on tietysti lyömätön taidonnäyte.


Tällä hetkellä tyhjässä tunnelissa vallitsee yhä Stop Töhryille- kampanjan jälkimainingit, kun säännöllisin väliajoin seinämiä putsataan, vaikka alueella ei mitään järkevää käyttöä ole vaan paikalle eksyvät maalareiden ja buffaajien lisäksi lähinnä pulut ja puliukot. Tähän tilanteeseen on odotettavissa muutosta lähivuosina, kun Helsingissä kartoitetaan tarvittavia lisäpaikkoja graffititaiteen luvalliselle toteuttamiselle. Toivottavasti jatkossa ymmärretään ottaa käyttöön myös jo olemassa olevia tiloja, kuten "Galleria", eikä tarvitsisi haaskata varoja halpaan vaneriin joka ei näissä sääolosuhteissa ole kovin pitkäikäistä maalausalustana.

Tänään keskiviikkona 24.10. onkin mahdollista esittää Helsingin Kaupungintalolla "Ruuti-Expo":ssa omia ehdotuksia luvallisten maalauspaikkojen sijoituskohteiksi. Paikalla pukuherrojen ja lippiskansan lisäksi mm. riimityöpaja, josta vastaa tehotiimi Solonen & Kosola sekä X23. Tarkempi ohjelma-aikataulu löytyy tästä: http://ruutiexpo.munstadi.fi/ohjelma/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti