Olipa hankala muotoilla otsikko. Mutta niin on tarinan kokonaisuuskin. Nyt kerron siis parista eri festivaalista, kuinka ne liittyvät toisiinsa ja miten korisukkaan kurottava Brädi tai vaneria sahaava Rakel liittyy lastenkodin maalaustarvikkeisiin?
Ensi keskiviikkona, Helsinki-päivänä 12.06.2013 järjestetään Suvilahdessa
Tapahtuma keskittyy katutaiteen ja kaupunkikulttuurin esilletuontiin ja pääkaupunkiin saapuukin mittava joukko ulkomaisia suihkemaalareita, joiden sekaan ripotellaan hyppysellinen kotimaisia kannuttelijoita. Tästä lisäinfoa
Oman arominsa keitokseen tuo myös Funk On ry:n ja Viro Instituutin organisoima katutaidehuutokauppa, jonka tuotto lahjoitetaan lastenkotilasten taideharrastuksen hyväksi. Kuinka tähän on tultu, selviää muutaman kymmenen seuraavan rivin aikana. Jos et jaksa lukea, siirry suoraan loppuun, jossa Katutaidehuutokaupan teokset näkyvillä.
Juttuhan lähti siis hissun kissun liikkeelle, kun yhdistyskumppanini Tomi Koskinen näytti keväällä 2010 videopätkän youtubesta, jossa urbaanit katulajit oli laitettu nippuun hyvinkin houkuttelevalla tavalla. Slovakialainen katutapahtuma näytti enemmän kuin hyvältä. Tuskin oli ensimmäinen kerta maailmassa, kun tuollaista tapahtuu, mutta itse en ollut koskaan päässyt noin hienoa kokonaisuutta kokemaan. Airam syttyi aivolohkoon ja jäi sinne hehkumaan. Jotain vastaavaa piti saada itsekin tehdä, sen verran vahvana se Bronxin henkinen perintö mielessä kummitteli.
Juhannuksena sitten oltiin ystäväperheen mökillä keski-Suomessa, jossa illan pimetessä saunan jälkeen Tommin kanssa juttua pohdittiin. Myöhemmin useammassakin meiliketjussa juttua rakenneltiin eri toimijoiden kesken. Halusin tuoda sellaisen twistin hommaan, että tapahtumaan kutsuttaisi 10 taiteilijaa, joista puolet ns. "oikeita taiteilijoita ja puolet graffitimaalareita. Tästä porukasta muodostettaisi 5 työparia jotka työstäisivät keskenään taideteoksen viidelle 1,2 m x 2,4 m kokoiselle vanerille. Valmiit työt myytäisi huutokaupalla ja tuotto lasten hyväksi kuvataidetoiminnan keinoin.
Projektin suunnittelussa oli mukana useita eri ryhmiä mutta aika monta porukkaa nosti kädet pystyyn ja valitteli budjetin ja sponsoreiden olemattomuutta sekä liian kireää aikataulua. Alkutalvesta 2010 homma oli vielä täysin auki ja paletti sekaisin. Halusin kuitenkin ehdottomasti että juttu toteutetaan joka tapauksessa, enkä suostunut lopettamaan asian säätämistä vaikka sellaisiakin kommentteja tuli ympäristöstä.
Onneksi asia lopulta saatiin säädettyä monen muuttujan jälkeen ja homma alkoi muotoutumaan. Mukaan tuli HNMKY:n Yökoris -toiminnasta Marko Olsi ja Jyrki Eräkorpi. Walter ry:stä mukaan tuli Maurizio Pratesi ja myös radioasema Spin fm Vesku Mataran johdolla. Tällä kokoonpanolla tapahtuman runko suunniteltiin ja lopulta saatiin läjään. Yhteistyökumppaneitakin saatiin lopulta muutama haalittua, mutta talkoohommina ainakin taidepuoli tuli kasattua. Leikkimielisen kilpailun tarkoitus oli nimenomaan risteyttää eri taidemuotoja ja siten herättää mielenkiintoa eri tyylilajien kesken.
Vannisen Aleksi väänsi julisteen ja koska tapahtuma oli Helsinki-päivänä, lykkäsi Aleksi taustalle Helsingin karttaa ja vaakunavärejä mausteeksi. Kutsuttavia taiteilijoita kartoittelin erilaisia tekniikoita silmälläpitäen ja hyvä ryhmä kasaan saatiinkin:
Paikalle pääsivät taidemaalari Alvar Gullichsen, tatuoija-taidemaalari Therese Österholm , kuvataiteilija/designer Juho Toiskallio ja Signmark- ja GG Caravan kokoonpanoista tuttu rap-artisti Brandon muodostivat työparit graffitimaalareiden kanssa, joita edustivat: Desra, Skin ja Tetrak, Funk On ry:tä edustava Jussi TwoSeven sekä turkulaisesta Balance Out-ryhmästäkin tuttu Jukka Hakanen
Narinkkatorille Kierrätyskeskuksesta hankittujen sohvien toimiessa maalaustelineinä pysähtyi paikalle lukematon määrä ohikulkijoita päivittelemään ja ihailemaan taiteilijoiden työskentelyä pensseleiden ja spraypurkkien kanssa. Arvovaltaisen ja ammattitaitoisen tuomariston muodostivat taidemaalari/sarjakuvataiteilija Katja Tukiainen; graffititaiteilija,AD Tuomo Longi; silloinen kansanedustaja, puheenjohtaja Paavo Arhinmaki sekä yllätysvahvistuksena sarjakuvataiteilija Matti Hagelberg
Kaiken kaikkiaan n. 3200 kävijää kerännyt tapahtuma yhdisti sopivassa määrin korkeakulttuurin taidemaalausta, alakulttuurien katutaidetta ja tatuointiestetiikkaa, tanssitaidetta,raplyriikkaa (suomeksi,englanniksi ja viittomakielellä), koripalloa niin junioreiden kuin monipuolisten artistienkin toimesta. Yleisön ihmiset kehuivat ilmapiiriä innostuneeksi ja kokonaisuutta mielenkiintoiseksi. Iso lamppu loisti taivaalta koko päivän, luoden kattaukseen mahdollisimman hyvät puitteet. Muutaman estyneen artistin puuttuminen ei laskenut juhlatunnelmaa, vaan paikalla olleet artistit paikkasivat tilanteet sopivalla pelisilmällä ja tilanteeseen mukautuen.
Musiikkipuolesta vastannut Spin fm:n DJ:t Vesku Mataran johdolla pitivät shown näpeissä ja sopivasti soppaa maustoivat vuoroillaan seuraavat artistit:
VGR, Super Janne, Niko ja Tapsa sekä Signmark .
Bailuthan ei olisi bailut ilman tanssia.... Breikkareita tulikin mestoille kavereiden kautta levitetyn viidakkorummun kautta ja WillFunkForFood porukan järjestämät Pandajamit toivat Narinkkatorille mielettömän meiningin, josta vähän näkyy myös Moon TV:n Helsinkipäivä spesiaali ajassa 3.04-3.41
Katukoripalloturnaus oli luonteva osa koko tapahtumaa ja näkyi osittain myös esiintyvien artistien asuvalinnoissa, kuten katukulttuuriin kuuluukin:
Turnaus meni hienosti huippuunsa ja tiukkaa taistelua nähtiin myös hyväntahtoisissa erityis-otteluissa joissa paremmuuttaan testasivat Maukan kutsumat HNMKY:n A-juniorit, itse kutsuin räppijoukkueen, jossa pelasivat: Brädi, Signmark ja Solonen sekä Veskun kutsusta julkkisjoukkue jonka muodostivat: Tidjân Ba, Ilkka Alanko , Tomi Metsäketo ja Antti Jokinen
Viimeksi mainittu tehotiimi hoitikin voiton kotiin lyöden ensin rap-artistit ja myöhemmin NMKY:n jättiläiset tiukan taistelun jälkeen lukemin 7-5.
Tarkkaan suoritetun arvioinnin myötä toteutuneet 5 taideteosta rankattiin järjestykseen ja voittajaksi valikoitui JussiTwoSevenin ja Brandon Bauerin teos, jossa Jussin toteuttamat sapluunatyöt kohtasivat Brandonin ajankohtaiset riimit, muodostaen hyvin aikaamme kuvaavan, mukaellun Helsingin vaakunan.
Juho ja Jukka |
Therese ja Tetrak |
Brandon ja Jussi |
Alvar, Desra , Skin |
Alvar, Skin, Desra |
Työt oli tarkoitus huutokaupata ensin torilla, sitten suunnittelimme niiden kauppaamista netin kautta, mutta lopulta muutamista muuttujista johtuen myynti saadaan tapahtumaan vasta ensi viikolla. Mutta lopulta se onnistuu!!
Ja se on hyvä se.
Viime vuonna nimeksi vaihtuikin sitten Helsinki Street Festival 2012 ja tapahtumasta tuli yhä parempi kokonaisuus, kun yhteistyökumppaneiden joukko kasvoi (Walter ry, Spin FM-radioasema, Helsingin NMKY, 09 Helsinki Human Rights, Fida, Villa Karo ja Liikuntavirasto) Suurimman duunin tapahtumajärjestelyissä tekivät Maukka, Olsi ja Vesku, hoitaen torivuokrat, sähköt jne taustakuviot. Itse keskityin yhä taidepuoleen. Päivätapahtuman ohjelmassa oli kulttuuria ja urheilua moneen makuun. Tapahtuma sisälsi genrerajoja kaatavan taide-ja graffitimaalauskilpailun uusilla tekijöillä, katukoripallo- turnauksen , Todennäköisesti Suomen suurimman katutanssiringin, katutanss ibattlen sekä rap-konsertin ja kirppisvaatteiden muotinäytöksen.
Breikkimeiningit hoiti 09 Helsinki Human Rights ja Tuomas Määttä sai aikaan Ehkä Suomen Isoimman Saiffaringin jota poikkesimme myös Radio Helsingissä mainostamassa:
Myös 1 kpl taidetuomareita oli mukana sekä piissimaalareita edusteli Valo.
Therese vaihtoi kilpailijanroolin dumariksi ja Tuomo teki päinvastoin, eli tuomarista skabailijaksi. Kilpailijaparit siis olivat:
Rakel Liekki & Valo
Anu Nirkko & Client 15
Sampo Marjomaa & Desra
Victor Amoussou & Masa13
Tuomaroimassa: Therese Österholm,
skedespede ja urbaanin kulttuurin Kuningassäätäjä Mikko Kaukonen sekä pirullinen b-boy
Lopputuloksena Narinkalta herkullista satoa:
Voittajaksi selviytyi Rakelin ja Valon yhteistyön hedelmä
Victor ja Masa13 |
Sampo ja Desra |
Anu ja Client15 |
Leea ja Psyke |
Katukorista oli jälleen, mutta erikoisotteluita ei järjestetty tällä kertaa.
Räppäreistä kehissä oli mm.
Rähinän Wava ja Uniikki, joiden setit nähtävillä linkistä:
Yleisö pääsi halutessaan osallistumaan myös taiteilutoimintaan katuliitujen tai vieraskirjatägiseinän parissa. Sää oli aavistuksen edellistä vuotta kehnompi mutta fiilis huipussaan joka tapauksessa.
Tänä vuonnakin tapahtuma oli, mutta siitä kerron joskus toiste. Taidepuolella kun homma muuttui kevyemmäksi ja Koristurnaus puolestaan kasvoi yhä isommaksi. Vesku, Maukka ja Olsi hoitivat hienot kemut jälleen ja hienoa että tapahtuma kuuluu jo osana heidän organisaatioidensa vuotuiseen toimintasuunnitelmaan ja tapahtuman kustannuskysymykset hoituvat Walter ry:n, NMKY:n ja Spinin puolesta.
Vielä muutama fliksi fiilistelynä kesältä 2012:
Tänä vuonnakin tapahtuma oli, mutta siitä kerron joskus toiste. Taidepuolella kun homma muuttui kevyemmäksi ja Koristurnaus puolestaan kasvoi yhä isommaksi. Vesku, Maukka ja Olsi hoitivat hienot kemut jälleen ja hienoa että tapahtuma kuuluu jo osana heidän organisaatioidensa vuotuiseen toimintasuunnitelmaan ja tapahtuman kustannuskysymykset hoituvat Walter ry:n, NMKY:n ja Spinin puolesta.
Vielä muutama fliksi fiilistelynä kesältä 2012:
Tähän kuvaan on tulitus hyvä lopettaa, koska lähes vastaavaan meininkiin toivomme rahojen päätyvän. Nuorille jotka ovat saaneet vähän kolhua maailmalta ja etsivät suuntaa elämälleen nuoriso- ja koulukodeissa. Annetaan mahdollisuus nuorille ottaa kynä käteen ja parantaa sen kautta oloaan.
Ota nippu seteleitä taskuun, tule Tiivistämöön, nosta hanska ja HUUDA!
Graffitin Suomen Mestari vuodelta 1985 a.k.a. Pauli Aalto-Setälä meklaroi ja samalla näet eurooppalaista laadukasta katutaidetta Helsingin sydämessä ja luvallisesti toteutettuna.
Kertauksena vielä: Huutokaupan FB-event kertoo lisää, tule ja auta, sillä
kaikilla muksuilla ei ole mennyt ihan putkeen:
Nähdään Suvilahdessa!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti