keskiviikko 27. helmikuuta 2013

Koulusta lomaa: graffitia Malmilla


Jokainen koululainen (ja opettajatkin, kuulemma) odottavat joulun jälkeen aina yhtä asiaa. Hiihtolomaa. Pääkaupunkiseudulla se kuluu viikolla 8. Aiempina vuosina Funk On ry on saanut olla mukana nuorisotyön parissa mm. Reaktori-tapahtumassa, kun häppeningit oli vielä Kaapelitehtaalla pari vuotta sitten.

Tänä vuonna kuitenkin tuli parikin kyselyä eri järjestöiltä jotka kysyivät mahdollisuutta käyttää ryhmäämme nuorten hyväksi kohdistetun työpajatoiminnan vetämisessä. Istuimme alas, funtsimme vaihtoehtoja ja lopputuloksena oli muutaman toimijan ( 09HHROperaatio PulssiHelsingin NMKY) kesken rahoitettu maanantaista torstaihin kestänyt "päiväleirimäinen" Graffitikurssi Malmin Palloiluhallilla.

Etukäteis- palaveroinnin lomassa oli alkuun puhe 10 osallistujan kurssista. 
Maanantaina hallin tanssistudion täytti kuitenkin 14 ennakkoon ilmoittautunutta ja 4 ilmoittautumatonta, eli 18 kurssilaista. Päivien edetessä tuli muutama uusikin tulokas, eli kysyntää ammattimaisesti ohjatulle graffititoiminnalle tuntuu riittävän.  

Sopu tietysti tilaa antaa ja niin Henry Taavitsainen pääsi aloittamaan kurssin kertomalla 8-15 vuotiaille nuorille aiheesta "Katutaiteen historia".




Ahkerille opiskelijoille oli tarjolla eväitä elämään 
(vertauskuvallisesti sekä kirjaimellisesti). 
Kiitos muonituksesta Antti Olkinuora :)




Lähiöprinsessa Tanja oli myös messissä ohjaajatiimissä ja sai muistoksi kurssin isoilta pojilta LPS:ille omistetun luonnoksen.


Tiistain aloitti Mika kertomalla kuinka graffitin eri tyylisuunnat on kehittyneet vuosien varrella:


kaukana Bronxissa 1980-luvun alusta


ja lähempänä Kalasatamassa viime vuosina.

Esityksen jälkeen alkoi taas tussit sauhuamaan, nuorten purkaessa luovuuttaan.



Tarjolla oli myös matalamman kynnyksen osallistumismahdollisuus; värityskirja. 




Nykyään kun kovin monella ansioituneella maalarilla on jo lapsia, on joku keksinyt toteuttaa Graffiti-värityskirjoja  maineikkaiden maalareiden sketseistä. Mitä mainiointa oppimateriaalia! Ja miettikääpä tätä: jokaisella pikkufanilla on mahdollisuus värittää vaikkapa Suomen kuuluisimman graffititaiteilija EGS:in luonnosta; sehän on melkein sama kuin me 1980-luvun nuoret otatimme itsestämme valokuvia Ritari Ässän auton vieressä Sirkus Finlandian pihalla silloin kauan sitten. 


Isommilla pojilla oli loppuviikoksi muuta ohjelmaa sovittuna joten he pääsivät jo toisena päivänä helistämään kannuja.

Keskiviikkona oli tiedossa myös muillekin kurssilaisille "oikeata maalaamista". Ryhmäläiset saivat valita maalaavatko ikioman graffitin vai yhdessä kaverin kanssa. Ennen niin valkoiset seinät saivat hyvin väriä pintaan:





Henry teki sukkelasti tilausduuninkin 09HHR:lle


"Boyz n the Hood" tai Puksun Sällit. 
Tässä fotossa tiivistyy hyvin yhdistystoiminnan ylläpitämisen motivaatio. 
Kaikki muksut vaan ei tykkää hiihtämisestä.


Torstai oli suuri päivä. Alkuun oli mahdollisuus vielä viimeistellä aiemmat työt valmiiksi tai kokeilla maalitusseilla taulupohjien ja pöytien maalaamista. 




Kurssilla kerroimme myös, kuinka katutaiteen keinoja voi käyttää mielipiteensä ilmaisuun  sanomalehden yleisönosaston sijasta.
 ("EIKÄ"-sapluuna omista arkistoistani muutaman vuoden takaa)


Isoon saliin oli kurssin kruunuksi päätetty toteuttaa suuri yhteinen  maalaus. Teemaa oli mietitty pitkin kurssia ja lopulta maalattavaksi sanaksi päätettiin "MPH 09" joka siis oli lyhenne teemasta: "Malmin Palloiluhalli 09 HHR" Toteutukseen käytettävät kirjaimet valittiin äänestyksellä seinälle ripustetuista kurssilaisten luonnoksista.



Seinän äärellä lyijykynää kului luonnostellessa. Numerot sai luottotehtäväkseen päivän kokenein kurssilainen. Hienoa jälkeä kautta linjan! 


Foto: Tanja LPS




Alakerran luokkaan jäi vielä vetäjien terveiset seinälle, todisteeksi siitä että graffiti voi olla muutakin kuin suuria  kirjaimia ja värikkäitä hahmoja. Joskus voi jättää arvailtavaakin, kuten tekivät seuraavaksi puheenvuoronsa saavat kurssivetäjämme:


"Malmin graffitikurssista jäi erittäin positiivinen jälkimaku, mieleen tulvi paljon hyviä muistoja menneiltä vuosilta. Oma ensikosketukseni graffitiin tapahtui jokseenkin samoissa merkeissä kuin hiihtolomakurssilaisillakin, hieman yli kymmenvuotiaana kuvataideleirillä. Monen mutkan ja muutaman onnellisen sattuman kautta graffitista ja piirtämisestä jalostui lopulta unelmieni ammatti mainostoimistomaailmassa ja kiitollisena saamastani lahjasta hyppäsin mukaan Funk On Ry:n kelkkaan välittämään tietoa siitä uudelle sukupolvelle. Oli siis uskomattoman hienoa kokea kurssilaisten vilpittömän innostunut ja ennakkoluuloton asenne oppimiseen. Nuorten tekemistä seuratessani huomasin itsekin oppineeni uusia tyylejä ja ideoita. Nämä nuoret saavat vielä ihmeitä aikaan!"

-Henry-

”Kaikkein vaikuttavinta kurssilla oli 8-15-vuotiaiden lasten ja nuorten syvä keskittyminen kaikkeen tekemiseen, oli kyse piirroksien luonnostelusta, maalaamisesta tai esitelmien seuraamisesta ja niiden virittämästä keskustelusta. Näytti siltä ettei neljän päivän aikana kurssin osallistujat missään vaiheessa tai millään osa-alueella tinkineet tekemisen ja osallistumisen tarkkuudesta. Erityistä oli havaita, että kurssille osallistuvista oli puolet tyttöjä ja puolet poikia. Lisäksi kurssikyselyn mukaan oleellista oli tunnistaa, että kurssille osallistuttiin ylimääräisen vapaa-ajan vuoksi ja koska kurssi oli osallistujille ilmainen. Yhtä usein osallistujat olivat olleet jo aikaisemmin kiinnostuneita ”lajin” kokeilemisesta, ja nyt siihen tartuttiin kun kerran tarjoutui mahdollisuus. Kyselyn mukaan lähes kaikki osallistujat kertoivat oppineensa kurssilla uusia taitoja. Erityisesti ohjaajan näkökulmasta lämmittivät erään osallistujan terveiset: ”Kiitos kun olitte kärsivällisiä ja jaksoitte opettaa meitä. Pidin myös siitä, että kurssi oli vapaampi.” Kokonaisuudessa kurssista jäi tunnelmaksi seuraavaa: Kun lapset ja nuoret ovat kiinnostuneita kuvataiteilusta, niin tekijöiden aika rientää tinkimättömällä ja intomielisellä siivellä läpi kaikkien uusien opittavien asioiden.”

-Mika-



Oli mahtavaa seurata vierestä kuinka lapset olivat aidosti innoissaan jostain mikä on itselleen niin tärkeää.
Oma kiinnostus graffiteja kohtaan vain lisääntyi kun sai olla esimerkkinä pienemmille ja aloitteleville taiteilijoille.. ihana tunne kun joku tulee kysymään neuvoa ja ohjeistusta. Lopuksi valmiita töitä katsellessa mieltä lämmittävää oli kuulla hyvää palautetta kurssista, eiks se mee niin että "totuus tulee lapsen suusta"?Kokonaisuudessaan kurssista jäi aivan mahtavat fiilikset, lasten innokkuus ja tekemisen meininki tarttui pakostakin ohjaajiin.

-Tanja-


Loppumetreillä puheenvuoron saa myös 09HHR:n edustaja, kun  Kaisa Niemisen kirjoittama juttu mm. graffitikurssin osallistujien ajatuksista on luettavissa tästä

Sen verran mukavasti ja tyylikkäästi homma sujui, että mikäli minä saisin päättää, se "hiihto"-liite loman edestä joutaisi Salppurin museoon Lahteen ja tilalle tulisi "Tee jotain uutta-loma". 
Kurssipalaute oli oikein mukavaa luettavaa, nuoret kiittivät kivasta kurssista ja harmittelivat että yhteinen aikamme loppui niin pian. Päällimmäiseksi itselleni jäi mieleen nuorten vilpitön yhteishenki ja into oppia uutta. Kirjoituksen päätteeksi siteeraan erästä pipopäistä nuorta herrasmiestä: 
"Eiks tänne vois jäädä yöks?"

Läppä tai ei, jotain yhteistä hienoa saavutettiin. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti