Ystäväni Mika on tehnyt kuluvan vuoden aikana sosiologian pro gradu-opinnäytetyötään varten suuren urakan. Hän selvitti haastattelujen perusteella graffitikulttuurin ikäjakaumaa sekä ylipäänsä maalaajien motiiveja ja ajatuksia itsellenikin niin tärkeästä aiheesta. Asiasta jo pariin kertaan Kiasmassakin luennoinut Mika soitti alkuviikosta ja kertoi että seuraavana päivänä olisi tarvetta maalarille, kun Helsingin Sanomien toimittaja haastattelee häntä tutkimuksensa johdosta graffitiseinien äärellä.
Koska maalaaminen kiinnostaa aina, niin tottakai lupauduin auttamaan miestä mäessä. Niinpä skippasin koulun iltapäivätunnit ja lähdin lumituiskuun palelemaan. Siinä Suvilahden kinosten keskellä maalatessa spekuloimme D-Sedän kanssa, että ei oikeastaan parempaa ajankäyttöä olekaan. Ja talvella maalaukset säilyvät pidempään, kun pakkanen harventaa joidenkin suihkemaalareiden aktiivisuutta.
Mikan ja meidän muiden jutustelua voit lukea tarkemmin päivän Hesarista, sivut A3 ja A15. Jutun kirjoitti Pauliina Grönholm ja lehtikuvat otti Kai Sinervo. Nettiartikkelin näet tästä: http://www.hs.fi/paivanlehti/15122012/kaupunki/Graffiteja+maalaavat+nyt+myös+aikuiset+miehet/a1355461682822
Tässä muutama foto lopputuloksesta oman kamerani tallentamana:
Jos ihmettelette joulukuusen rakennetta, selvitykseksi kerrottakoon, että se kuvaa suomen graffitin historiaa aikajanallisesti:
- 1980 -luvulla, jolloin graffitia alkoi pinnoille ilmestymään, se oli uutta, hienoa ja hyväksyttyä.
-1990 luvun puolivälin jälkeen alkoi kuiva kausi erilaisten töhrykampanjoiden ansiosta, joka kesti Suvilahden maalausseinän avaamiseen saakka.
- 2009 lähtien joulukuusen oksisto on jälleen voimistunut ja koristeiden painosta latvakin jo taipuu, kun maalauspaikkoja alkaa olemaan mukavan kattavasti useissa kaupungeissa.
Mikä parasta, jos ja kun vanhoja seiniä poistuu, tulee uusia tilalle. Näinhän tapahtui esim. Hyvinkäällä. Lähivuosina nähdään kuinka skene etenee kun Kalasataman satoja metrejä pitkät aidat poistuvat asuinrakennusten tieltä ja uusia maalauspaikkoja aukeaa eri puolilla Helsinkiä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti